Mikor nagyjaink találkoznak… avagy: Krúdy Gyula és Váci Mihály „randevúja” a XXI. századdal

Mikor nagyjaink találkoznak… avagy: Krúdy Gyula és Váci Mihály „randevúja” a XXI. századdal

 

Nagyszabású összművészeti rendezvényt tartott 2024. február 27-én a Nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium, a Váci Mihály Társaság, illetve az utóbbi Ifjúsági Tagozata, a VÁFI a Váci100-emlékév programsorozatának részeként. A gimnázium könyvtára, aulája megtelt lelkes, művészetet kedvelő diákokkal, tanárokkal! A rendezvény három eseményt is magába foglalt.

Illyés Péter, a Váci Mihály Társaság titkára bevezető videóüzenetében köszöntötte a verseny résztvevőit, majd Váci Mihály gondolatait közvetítette a jelenlévők felé:

„A vers sugárzik- nem kell kiabálni.

Megírni, elmondani nem kell nagy pódium…

Emeld magasba, tartsd a fénynek,

s míg sugaras a legparányibb részlet,

e képen át az izzó napba nézhetsz.”

Ezzel indította el az első eseményt, a vers- és prózamondó versenyt, melyen tehetséges megyei diákok előadásukkal megidézték városunk író/költő szülöttjeinek, Krúdy Gyulának és Váci Mihálynak az életről, hangulatokról, közösségről és szülőföldről valló gondolatait, érzéseit. Így mindannyian részesei lehettünk annak az élménynek, milyen is az, mikor városunk nagyjai „randevúznak” velünk! Öröm volt hallgatni a nagyszámú (30), a megye minden területéről (Csengertől Újfehértóig, Kisvárdától Tiszavasváriig, Nyíregyháza többféle középiskolája) érkező ifjú előadókat – s ez bizony a zsűri dolgát sem könnyítette meg! Az „ítészek”, Tomasovszki Anita, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár igazgatónője – a zsűri elnöke -, Gerliczki András irodalomtörténész, a Krúdy Gyula Gimnázium magyartanára és Benke Márk, a Váci Mihály Társaság Ifjúsági Tagozatának alkotója – képzőművész, előadó, író végül meghozták a döntést:

  1. helyezett Nagy Zsófia Gitta, a Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium tanulója, felkészítő tanára dr. Mercs István
  2. helyezett: Spinyhért Viktória, a Nyíregyházi Vasvári Pál Gimnázium tanulója – felkészítő tanára Bányainé Fejes Ilona
  3. helyezett: Korpás László, a Szent Miklós Görögkatolikus Gimnázium és Kollégium tanulója – felkészítő tanára Szakóné Horváth Andrea – lett.

Különdíjban részesült Dudás Bálint, a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium tanulója – felkészítő tanára Vona Éva.

Köszönet illeti a Nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium Alapítványát a színvonalas díjazás lehetőségéért.

A másik esemény a meghirdetett versfilm-pályázat eredményhirdetése volt, melyre szabadon választott Krúdy- vagy Váci-mű filmes feldolgozásával lehetett nevezni. Itt kisebb volt a beérkezett filmek száma, a szakmai zsűri – melynek tagjai Bodnár Dániel, a Kölcsey Tv munkatársa, Lőrinczy Kornél, a CamCorD Produkció vezetője és Tóth Márton, a TMMÉDIA vezetője – végül egyetlen pályamunkát emelt ki:

Szabó Izabella, a Tiszavasvári Váci Mihály Gimnázium tanulójának Váci Mihály Ma sem volt könnyű élni című versére készített kisfilmjét.

A harmadik egy „meglepetésesemény” volt, amellyel a VÁFI tagjai kápráztatták el a résztvevőket. Benke Márk Vers-képek című kiállításának interaktív megnyitóján vehettek részt a diákok és a tanárok. Benke Márk – kísérletező alkat lévén – saját versei mellett kortársai (Bodnár Dániel, Vizer András) és Váci Mihály szövegei alapján készítette el a kiállításon bemutatott vers-képeit, melyek szinte szimbiózisban élnek az eredeti alkotásokkal mind képi, mind jelentésbeli rétegekben egyaránt. A szavalók közül többen is felolvasták a kiállításon szereplő szövegeket, majd a közönség birtokba vette a tárlatot. A megnyitó zárásaként véletlenszerűen kihúzott szavak alapján közös látványfestésen vehettek részt az érdeklődők Benke Márk és Bodnár Dániel segítségével. Az alkotó a Magyar tükör című Krúdy-portréját ajánlotta fel a gimnáziumnak a kiállítás megrendezéséért.

Igazi örömünnepe volt ez kreativitásnak, alkotásnak, előadásnak, egymásra figyelésnek! Krúdy Gyula és Váci Mihály „találkozása” alkalmat adott arra, hogy egymással is találkozhassunk…