Élményóra a Skill-laborban

Izgalmas élményben volt része a 12. évfolyam biológia faktosainak a Jósa András Oktatókórház Skill-laborjában, ahol 3 órás izgalmas gyakorlati foglalkozáson vehettek részt.

A Skill-laborok olyan szimulációs eszközparkkal rendelkező létesítmények, ahol orvostanhallgatók, orvosok, egészségügyi dolgozók kockázatmentesen diagnosztikus, terápiás, köztük életmentő beavatkozásokat gyakorolhatnak korszerű és magas színvonalú eszközökkel. Itt lehetőség van az elméletben megtanultak begyakorlására és skill, azaz készségszintű elsajátítására.

Az emelt szintű biológia érettségire készülő végzős diákok a laborban berendezett élethű környezetben (pl. kórházi szobában, műtőben, szakrendelőkben) ismerkedhettek az általános orvosi és szakorvosi gyakorlat alapvető műfogásaival. Nagy izgalommal próbálták ki a szimulációs fantomokon az újraélesztést, a nőgyógyászati ultrahangvizsgálatot, az érkanülálást, és a legkorszerűbb laparoszkópos technikát. Alkalmuk nyílt gyomortükrözés, varratszedés, intubálás szimulációs elvégzésére, sőt speciális eszközökkel kipróbálhatták, milyen érzés a terhesség utolsó hónapjában cipőt le- és felhúzni, élethű koraszülött és egészséges újszülött babát kézben tartani, valamint mozgásában már kissé korlátozott idős emberként a mindennapi rutin feladatokat elvégezni. Nagyon élvezték a különböző tudatmódosítók hatását szimuláló szemüvegekben történő közlekedést, sőt a végén néhányan már a laparoszkópos műtétet is „drogos és alkoholos befolyásoltság” állapotában (szemüvegében) végeztek el.

A laborban nagyon kedves, magasszintű felkészültséggel rendelkező szakemberek fogadták a csoportot, akik nagy türelemmel mutatták be, majd segítették az eljárások, beavatkozások kipróbálását.

A diákok nagyon élvezték az eddig csak a televízió kórházi sorozataiban látott beavatkozások, eljárások gyakorlati kipróbálását, egy kis időre már-már orvosnak, egészségügyi szakembernek érezhették magukat. Nekem, pedagógusnak pedig nagyon jó érzés volt látni az őszinte szakmai érdeklődésüket, és a sikeresen elvégzett „műtéti és vizsgálati beavatkozást” követő örömteli arckifejezésüket.

A látogatás után a csoport egyik orvosi pályára készülő 12. C osztályos diákja, Borsy Blanka így nyilatkozott: „Számomra a látogatás a Skill laborban egy hatalmas élmény volt. Interaktív lehetőségekkel és kedves vezetőkkel betekintést nyújt az orvosi élet minden területére. Segít döntést hozni a továbbtanulási célokkal kapcsolatban, illetve felkelti az érdeklődést egyes szakterületek iránt. Maradandó élményt biztosít minden résztvevőnek és összekovácsolja az osztályt a szürke, végzős hétnapokon.”

Köszönjük a lehetőséget Dr. Harsányi Tamás Gergőnek (volt krúdys diáknak), aki lehetővé tette számunkra ezt a nagyszerű tanulásélményt.

  Sallai Judit szaktanár